Op 4 wielen de klimtoren in

Op 4 wielen de klimtoren in 5
Enkele jaren geleden raakte Charlotte volledig verlamd bij een snowboardongeval. Maar eind oktober staat haar rolstoel er wat verweesd bij op het terrein van avonturenpark The Outsider. En Charlotte? Die zit 9 meter hoger op een toren, klaar voor een deathride. Huh? Even terugspoelen …
Op 4 wielen de klimtoren in 2

Bucketlist

Samen met enkele vrienden besloot Charlotte een tijdje geleden om het avontuur weer op te zoeken. Ze startte een blog, Charlie Goes, waarop ze een bucketlist bijhoudt van alle uitdagingen die ze op een dag wil aangaan.

Bij The Outsider in de Vlaamse Ardennen staan er 2 activiteiten op het programma: een deathride en een touwenparcours. Charlotte: “Ik kon me vooraf geen beeld vormen van mezelf in een rolstoel op zo’n parcours. Maar ze verzekerden me dat het kon. Dus hier ben ik, samen met enkele vriendinnen.”

Op 4 wielen de klimtoren in 3

Rolstoelvriendelijke avonturen

Max van The Outsider geeft een woordje uitleg: “We werken samen met het Steunpunt Vakantieparticipatie van Toerisme Vlaanderen en organiseren elk jaar een evenement met To Walk Again. Zo zijn we best vertrouwd met rolstoelgebruikers en mensen met uiteenlopende beperkingen. Kleine aanpassingen aan onze voorzieningen volstaan vaak om iedereen een onvergetelijke dag te bezorgen.”

“Het eerste platform van onze klimtoren is volledig rolstoeltoegankelijk”, vult collega Bram aan. “We tillen Charlotte omhoog en leggen dan samen de obstakels af.”

Op 4 wielen de klimtoren in 4

9 meter omhoog, 9 meter omlaag

Voor de deathride moeten Max en Bram nog meer de handen uit de mouwen steken. Ze hijsen Charlotte deze keer maar liefst 9 meter recht omhoog, terwijl vriendinnen Sofie en Stefanie via een ladder naar boven klauteren. Gelukkig loont de inspanning: iedereen durft de sprong aan.

Charlottes ogen blinken. “Ik ben zo vaak alleen maar toeschouwer als ik op stap ga met vrienden”, vertelt ze. “Hier heb ik alle actie en spanning zelf beleefd, samen met Sofie en Stefanie. Hopelijk beseffen steeds meer bedrijven en organisaties dat je niet altijd grote inspanningen moet leveren om een activiteit mogelijk te maken voor iedereen.”

“Ze kunnen in elk geval iets leren van Max en Bram”, gaat Sofie verder. “Ze legden vooraf telkens helder uit wat er ging gebeuren, en maakten er voor iedereen een fijne dag van.” Stefanie vult aan: “Bovendien merk je dat ze echt voor iedereen hun best doen. Op de menukaart van de cafetaria spotte ik bijvoorbeeld ook glutenvrije pasta. Chapeau!”

Op 4 wielen de klimtoren in 5

Trotse mannen en nieuwe plannen

Ook Bram blikt tevreden terug: “Voor ons is dit net zo goed een uitschieter. Je maakt iets speciaals mogelijk, en krijgt dus ook meer dankbaarheid terug dan je gewoon bent. Bovendien hadden we vandaag een primeur. Er legden al minstens een tiental rolstoelers het touwenparcours af, maar Charlotte is de eerste die zich ook aan de deathride waagde.”

“Wat kan ik hier eigenlijk nog zoal doen?”, vraagt Charlotte bij het afscheid. Bram heeft meteen een idee: “In de zomermaanden kunnen we het water op. Dan zetten we jullie op een groot luchtkussen dat we vasthangen aan onze kabelbaan voor waterskiërs. Afspraak over een half jaar?”

Het antwoord weerklinkt driestemming en direct: “Deal!”

Op 4 wielen de klimtoren in 6

The Outsider

Durf jij zo’n touwenparcours of deathride ook aan? Neem dan contact op met The Outsider. Vooraf hoef je maar aan één ding te denken: laat je elektrische rolstoel thuis, want die is te zwaar om omhoog te heffen in de klimtoren.

Charlotte schreef over deze belevenis een verslag (in het Engels) op Charlie Goes. Hier lees je ook over haar andere avonturen.

Deze verhalen interesseren je misschien ook