VRT Podwalks - Kasteel van Leut

Op podwalk rondom het Kasteel van Leut

Vilain XIIII, dat is de naam van het statige kasteel van Leut, een baken in Maasmechelen (in de Belgische provincie Limburg). Na zijn huwelijk met de plaatselijke barones, werd Charles Vilain XIII kasteelheer. Hij en zijn vrouw Pauline kregen maar liefst zeven dochters. Het domein, dat overloopt in de Maasvallei, zou honderd jaar lang hun thuishaven zijn. Deze podwalk wekt dit sprookjesachtige liefdesverhaal terug tot leven. Op je route gidst Arnout Hauben je onder andere ook langs de vroegere berceau, de Lourdesgrot en het Landschapspark Maasvallei aan (uiteraard) de rivier de Maas.

Wandelen in de omgeving van het kasteeldomein van Leut

Het Kasteel van Leut is enkel tijdens de zomermaanden te bezoeken. Maar deze podwalk laat je vooral kennismaken met het kasteeldomein en de ruimere omgeving. En niet in het minste het landschapspark Maasvallei, aan de oevers van de Maas, daar waar deze rivier de grens vormt tussen Belgisch en Nederlands Limburg. Naast haar natuurpracht waar vooral het spel van water ‘de rivier de Maas’ een hoofdrol in speelt, staat het ook bekend om haar rijke cultuurlandschap. De talrijke Maasdorpjes en kasteeldomeinen illustreren dit.  

Kasteelpark Vilain XIIII_Copyright Visit Maasmechelen (1) © Visit Maasmechelen

Via onze podwalks, verken je al wandelend de omgeving van enkele minder bekende parels van Vlaanderen. Deze audiotour is GPS-gestuurd. Afhankelijk van je locatie, krijg je de verschillende delen van het verhaal van de omgeving te horen. Je hoeft enkel de app VRT PodWalks en het audiobestand te downloaden en naar de startlocatie te gaan. Loop dan van punt tot punt om het hele verhaal te horen.

Een reis door de tijd

DSC06407

Wist je dat het kasteeldomein van Leut door de eeuwen heen ook dienstdeed als ziekenhuis, materniteit en rust- en verzorgingstehuis? Op www.samenherbestemmen.be lees je meer over de rijke geschiedenis van dit unieke landgoed en breng je aan de hand van de prachtige foto’s een kort virtueel bezoekje aan het kasteel. Wie niet genoeg krijgt van de verhalen over de Maas en het landschap rond Leut, bezoek zeker Visit Maasmechelen. Cultuur&Erfgoed Maasmechelen en Landschapspark Maasvallei laten in acht podcast afleveringen bewoners, wetenschappers en natuurkenners aan het woord over ‘hun’ Maas.   

Ontdek kasteeldomeinen in de buurt

Weinig regio’s hebben zo’n enorme dichtheid aan kasteeldomeinen als Vlaanderen. Je kan ze makkelijk bereiken vanuit de Vlaamse steden via veel wandel- en fietsroutes die langs of door de kasteeldomeinen in Vlaanderen lopen. Dit is een greep uit een groter aanbod. Voordat je op bezoek gaat, lees eerst meer over de openingsuren en wandel- en fietsroutes in de buurt in onze brochure op onze kastelen- en tuinen pagina.    

Ontdek de regio van het Maasland

‘In het oosten van Limburg is de Maas de baas’, dixit Visit Limburg. Het Maasland is één van de meest populaire fietsregio’s in Vlaanderen. En daar speelt de Maas en het rivierlandschap een hoofdrol in. 

Flanders’ Finest Fietsroutes in de buurt

De Flanders' Finest Fietsroutes brengen je langs al het moois dat Vlaanderen rijk is. Fiets door verrassende landschappen en langs uniek erfgoed. Sta stil bij grote en kleine kunsten en proef onze vele gastronomische troeven. Stap op de fiets en adem Vlaanderen in. 

Icoonfietsroutes in de buurt

De icoonfietsroutes haken de mooiste stukjes van het Vlaamse landschap aan elkaar via aantrekkelijke fietswegen en rond een centraal thema. Ideaal voor een fietsvakantie in Vlaanderen!

media:bynder:e81dcc9c-44f7-4cc2-a183-965d3ca47dea