VRT Podwalks - Graventoren

Op podwalk met Mercator in de omgeving van de Graventoren en de getijdenmolen

Welkom in Rupelmonde, deelgemeente van Kruibeke in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Dit is de geboorteplaats van de beroemde cartograaf Gerardus Mercator, hij die dankzij zijn kaarten de wereld toegankelijk maakte en het woord ‘atlas’ wereldwijd introduceerde. In deze podwalk neemt Arnout Hauben je mee op reis in de tijd langs plekken die Mercator inspireerden tijdens zijn leven. Zo wandel je ook langs de getijdenmolen en de Graventoren.

Wandelen in de omgeving van de Graventoren en de getijdenmolen


Al 500 jaar wordt de getijdenmolen aangedreven door de getijdenstroming in De Schelde. Een sterk staaltje Vlaams vernuft. Hoe dat juist in zijn werk gaat, daar kom je alles over te weten tijdens de podwalk. De getijdenmolen is in de zomerperiode elk weekend open voor bezoek. De Graventoren is van april tot en met eind september open op zaterdag en zondag in de namiddag. Deze werd in de middeleeuwen gebouwd in opdracht van de graven van Vlaanderen op de ruïne van een waterburcht uit de 12de eeuw om de rivieren de Schelde en de Rupel te verdedigen. Waarom er van de zeventien torens nog slechts één overblijft en hoe het komt dat Mercator er bijna het leven liet, kom je te weten tijdens deze podwalk. 

DSC05086-2

Via onze podwalks, verken je al wandelend de omgeving van enkele minder bekende parels van Vlaanderen. Deze audiotour is GPS gestuurd. Afhankelijk van je locatie, krijg je de verschillende delen van het verhaal van de omgeving te horen. Je hoeft enkel de app VRT PodWalks en het audiobestand te downloaden en naar de startlocatie te gaan. Loop dan van punt tot punt om het hele verhaal te horen. 

Een reis door de tijd

TVLRupelmonde_28 © Jan Crab

In 2025 viert de Leuvense universiteit KU Leuven haar 600ste verjaardag. Mercator, geboren en getogen in Rupelmonde volgde zijn opleiding aan de KU Leuven en zal één van de spilfiguren zijn tijdens het feestjaar 2025. Het vernieuwde Mercatormuseum in Sint-Niklaas zal ook in juni 2025 de deuren openen. Voor nu nodigen we je uit op  www.samenherbestemmen.be. Om meer te weten te komen over de geboorteplek van deze Vlaamse Meester en de omgeving waar hij opgroeide, waaronder ook de getijdenmolen en de Graventoren. Aan de hand van de prachtige foto’s krijg je alvast een virtueel voorsmaakje. 

Ontdek kasteeldomeinen in de buurt

Weinig regio’s hebben zo’n enorme dichtheid aan kasteeldomeinen als Vlaanderen. Je kan ze makkelijk bereiken vanuit de Vlaamse steden via veel wandel- en fietsroutes die langs of door de kasteeldomeinen in Vlaanderen lopen. Dit is een greep uit een groter aanbod. Voordat je op bezoek gaat, lees eerst meer over de openingsuren en wandel- en fietsroutes in de buurt in onze brochure op onze kastelen- en tuinen pagina.    

Fietsen en wandelen in de regio van het Waasland

Regio Waasland, ook het Land van Waas genoemd, ligt tussen de Vlaamse kunststeden Gent en Antwerpen. Heerlijk om al wandelend of met de fiets te ontdekken.

Flanders’ Finest Fietsroutes in de buurt

De Flanders' Finest Fietsroutes brengen je langs al het moois dat Vlaanderen rijk is. Fiets door verrassende landschappen en langs uniek erfgoed. Sta stil bij grote en kleine kunsten en proef onze vele gastronomische troeven. Stap op de fiets en adem Vlaanderen in. 

Icoonfietsroutes in de buurt

De icoonfietsroutes haken de mooiste stukjes van het Vlaamse landschap aan elkaar via aantrekkelijke fietswegen en rond een centraal thema. Ideaal voor een fietsvakantie in Vlaanderen!

media:bynder:e81dcc9c-44f7-4cc2-a183-965d3ca47dea