VRT Podwalks - Rubenskasteel

Op podwalk in de omgeving van het Rubenskasteel

Welkom in Elewijt! Toegegeven, een piepklein dorpje in Zemst tussen Brussel en Mechelen. Maar met een dijk van een geschiedenis! Niemand minder dan Vlaamse Meester Peter Paul Rubens vond er zijn buitenverblijf in het Rubenskasteel. Hij bracht er de laatste jaren van zijn leven door samen met zijn vrouw Hélène Fourment en liet zich inspireren door het kasteeldomein en het Brabantse platteland. Zijn landschapsschilderijen worden nu overal ter wereld tentoongesteld.

Wandelen in de omgeving van het Rubenskasteel in Zemst

Wie beweerde dat de landschappen in Rubens’ schilderijen pure fantasie waren, is eraan voor de moeite. Van minstens zes schilderijen weten we exact waar Rubens stond toen hij ze schilderde. Arnout Hauben gidst je in deze podwalk door het pittoreske en landelijke Elewijt dat door Peter Paul Rubens op de wereldkaart werd gezet. Herken jij de landschappen die model stonden voor ‘Landschap met Bomenrij’ (Museum of Fine Arts in Boston), ‘Zicht op het Steen in de vroege ochtend’ (The National Gallery in London) of ‘Landschap met Regenboog’ (het Londense museum The Wallace Collection)? 
Het domein van het Rubenskasteel zelf, is op dit ogenblik enkel toegankelijk wanneer er pop-up activiteiten worden georganiseerd (neem regelmatig een kijkje op deze website waar je meer info vindt over activiteiten die plaatsvinden op het domein van het Rubenskasteel). 

media:bynder:2c864156-a136-46b9-9df0-777d8fdbae47

Via onze podwalks, verken je al wandelend de omgeving van enkele minder bekende parels van Vlaanderen. Deze audiotour is GPS gestuurd. Afhankelijk van je locatie, krijg je de verschillende delen van het verhaal van de omgeving te horen. Je hoeft enkel de app VRT PodWalks en het audiobestand te downloaden en naar de startlocatie te gaan. Loop dan van punt tot punt om het hele verhaal te horen. 

Een reis door de tijd

Rubenskasteel © Romain Foubert

Wist je dat het Rubenskasteel eeuwen geleden bekend stond onder de naam ‘Het Steen’? Hij droeg zijn titel van ‘Heer van het Steen’ dan ook met heel veel trots en ernst. Het was ook in die periode (vanaf 1635) dat het Rubenskasteel zijn grandeur verwierf. Maar wat gebeurde er met het kasteel na Rubens’ overlijden in 1640? Op www.samenherbestemmen.be lees je meer over dit bijzondere kasteeldomein en breng je aan de hand van de prachtige foto’s een kort virtueel bezoekje aan het Rubenskasteel. 

Vlaamse Meesters op hun plek

Waar beleef je onze Vlaamse Meesters het best? Daar waar ze thuis zijn (of waren), daar waar ze werkten, soms ook woonden, of hun buitenverblijf hadden. Daar waar ze hun inspiratie vonden. En ook deelden met tijdsgenoten. Daar waar ze hedendaagse kunstenaars inspireren. En da’s hier, in Vlaanderen. Je kunt hier trouwens nog heel wat van hun werken bekijken, soms zelfs op unieke plekken.  

De terugkeer van de Heilige Familie, Pieter Paul Rubens, Sint-Carolus Borromeuskerk, Antwerpen, (c) Openbaar Kunstbezit Vlaanderen

Witloof, heerlijk Vlaams streekproduct

iStock-544683346

De podwalk neemt je ook mee langs een witloofboerderij in Elewijt. In de tijd van Rubens was er nog geen witloof, maar vandaag is witloof al eeuwenlang een Vlaams streekproduct. Ideaal voor een winterse schotel! Wist je dat Belgen niet minder dan 7 kg witloof per jaar per persoon eten? Daarmee staan we wereldwijd op nummer één van verwoede witloofeters.  

Ontdek kasteeldomeinen in de buurt

Weinig regio’s hebben zo’n enorme dichtheid aan kasteeldomeinen als Vlaanderen. Je kan ze makkelijk bereiken vanuit de Vlaamse steden via veel wandel- en fietsroutes die langs of door de kasteeldomeinen in Vlaanderen lopen. Dit is een greep uit een groter aanbod. Voordat je op bezoek gaat, lees eerst meer over de openingsuren en wandel- en fietsroutes in de buurt in onze brochure op onze kastelen- en tuinen pagina.    

Fietsen en wandelen in de Groene Gordel in Vlaams-Brabant

De Groene Gordel, da’s de regio in Vlaams-Brabant waar het aangenaam vertoeven is in het groen, in de schaduw van de hoofdstad Brussel. Ideaal voor een wandel- en/of fietstocht. Bovendien ontvangt Vlaams-Brabant in oktober 2024 het Wereldkampioenschap voor Gravelbikes. Het startschot wordt gegeven in Halle (net naast Brussel). Het parcours loopt via het Hallerbos, het Zoniënwoud en het Meerdaalwoud (of het Nationaal Park Brabants Wouden) naar de aankomstplek in Leuven.  

Flanders’ Finest Fietsroutes in de buurt

De Flanders' Finest Fietsroutes brengen je langs al het moois dat Vlaanderen rijk is. Fiets door verrassende landschappen en langs uniek erfgoed. Sta stil bij grote en kleine kunsten en proef onze vele gastronomische troeven. Stap op de fiets en adem Vlaanderen in.

Icoonfietsroutes in de buurt

De icoonfietsroutes haken de mooiste stukjes van het Vlaamse landschap aan elkaar via aantrekkelijke fietswegen en rond een centraal thema. Ideaal voor een fietsvakantie in Vlaanderen!

media:bynder:e81dcc9c-44f7-4cc2-a183-965d3ca47dea